מדריך לרוכש דירה חדשה מקבלן

                                                                                                                       

 

"דקל" תיווך עסקים-דירות-קרקעות מכירה השכרה                           052-5847784     

  •      
  •  
  •  
  •  
  •  
  •                                  בניית אתרים   צור קשר  ico_contact.gif                                                                                                                                       

            [נכסים למכירה

  [נכסים להשכרה

 [משרדים להשכרה] 

  [משקים למכירה] 

 [מגרשים למכירה] 

 [דירות יוקרה] 

 [פרויקטים חדשים] 

            [עסקים מכירה]

  [עסקים השכרה]

 [נדל"ן חו"ל]

  דף הבית

 

 

 

                                                                                                                   Hebrew | English | France 

  3d fonts   מבקרים

 

 

 

        

      המדריך לרוכש דירה חדשה מקבלן                                                                                                                                                            

רכישת דירה חדשה היא בדרך כלל העסקה החשובה ביותר בחייכם, שבה אתם, רוכשי הדירות, משקיעים את מרב כספכם

 

שיקול דעת מעמיק ובדיקה יסודית לפני רכישה יכולים לחסוך הפתעות, הפסדים ועוגמת נפש

מדריך זה אינו מתיימר להחליף את בעלי המקצועות, או לספק את מלוא התשובות, אבל הוא יכול ללוות אתכם בכל התהליך של רכישת דירה

 

הבהרה: אין בהמלצות המוצגות במדריך זה כדי להטיל דופי ביושרם של קבלנים ומוכרי דירות. רכישת דירה היא פעולה מסחרית הנעשית מרצון על ידי שני הצדדים. הקבלן רשאי להגן על ענייניו בצורה הרצויה לו והרווחית, וזכותכם המלאה לעמוד על זכויותיכם.

 

בחירת הדירה ואזור המגורים
לפני בחירת הדירה ראוי לשים לב לדברים הבאים:
הסביבה
תחילה בחרו את הסביבה שאתם רוצים לגור בה. סיירו באזור ודברו עם השכנים. בדקו כיצד הסביבה מספקת את הצרכים החשובים לכם: בתי ספר, תחבורה ציבורית, בתי כנסת וכדומה.
הבנייה המתוכננת באזור
חשוב לבדוק האם מתוכננת בנייה באזור, האם מתוכנן כביש, או אולי מרכז מסחרי. כדי לברר את הפרטים הללו יש לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובנייה המצויה בכל רשות מקומית ולבדוק את התוכניות הקיימות לאזור ובייחוד את התוכניות העתידות.
הדירה
בעת בחירת הדירה חשוב לבדוק את מיקום הדירה בבניין, את כיווני האוויר, את גודלה ואת התכנון הפנימי והחיצוני. כמו כן, רצוי לבדוק אם אין מפגעים אקולוגיים וסביבתיים סמוך לבניין, כגון: מבני תעשייה, כבישים סואנים, מתקני אשפה ומתקני חשמל.

אם אתם רוכשים דירה עם גינה צמודה או עם גג צמוד בדקו אם אין בשטחים הצמודים לדירתכם מתקנים השייכים לדיירים אחרים כמו מֶנְהוֹלִים בגינה או דוודים וצנרת על הגג.


בדקו כמה דירות וחשבו על הצרכים שלכם בטווח הקצר ובטווח הארוך. בדקו את מיקום הדירה בסביבה וכן את מיקומה בבניין עצמו.

ההחלטה באיזו דירה לבחור מתוך היצע דירות קיימות בבניין עצמו היא משמעותית וחשובה, ותשפיע על נוחות המגורים שלכם. לדוגמה: דירה בקומה ראשונה, קלה לגישה אך היא קרובה יותר לקרקע וחשופה בדרך כלל למעבר של דיירים רבים. יש לבדוק כמה קומות יש בבניין ומהי מידת הפרטיות שמספקת כל דירה

 

מה חשוב לבדוק לפני הרכישה?
האם הבנייה מתבצעת על ידי קבלן רשום כחוק?
ודאו שהדירה נבנית אך ורק בידי קבלן רשום בפנקס הקבלנים. בקשו מו המוכר-קבלן להציג בפניכם מיד בתחילת המשא ומתן רישיון קבלן לשנה השוטפת לביצוע העבודה. ודאו שהרישיון בתוקף. ברישיון מצוין סיווגו המקצועי של הקבלן, הקובע באילו ענפים רשאי הקבלן לעסוק, וסיווגו הכספי, הקובע עד איזה היקף מותר לו לבצע עבודות. ודאו שפעולות הבנייה שמבצע הקבלן הן במסגרת סיווגו המקצועי והכספי. צפו בדוגמה לרישיון קבלן. רצוי לבקר בבתים קודמים שקבלן זה בנה, לשוחח עם הדיירים, לבדוק את רמת הגימור ואת התייחסות הקבלן להתחייבויותיו. בררו במידת האפשר מהו מצבו הכלכלי של הקבלן.
פנקס הקבלנים
מי בעלי הקרקע?
יש לוודא שהקרקע שעליה נבנה הבניין היא בבעלות הקבלן או שהוא בעל זכות ניאותה בה, כלומר כי הוא בעל זכות חכירה לזמן ארוך וכי אין על הקרקע שעבודים, עיקולים וכדומה.

בדקו את נוסח הרישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו), בציון מספר גוש וחלקה.
בדקו את מסמכי הבעלות שברשות החברה, בעת רכישת דירה מחברה מאכלסת.

אם הקרקע היא בבעלות מינהל מקרקעי ישראל, בדקו אם היא עברה היוון. אם לא, ייתכן שתידרשו לשלם מאוחר יותר דמי היוון, דמי חכירה שנתיים ודמי הסכמה, העלולים להגיע לסכומים גבוהים.

אם מדובר ב"עסקת קומבינציה", דהיינו כאשר בעל קרקע מוכר לקבלן חלק מהקרקע ובתמורה מקבל חלק מהדירות בבניין שיבנה, עליכם לבדוק: האם רשומה הערת אזהרה על שם הקבלן על הקרקע, האם יוכל הקונה לרשום הערת אזהרה על הקרקע, ומהם תנאי העִסקה בין הקבלן לבין בעל הקרקע. שימו לב שהדירה העומדת לרכישה לא יוחדה למי מבעלי המגרש.
היתר בנייה ומיסוי
שימו לב שהדירה המועמדת לרכישה תיבנה כדין. ודאו כי בידי המוכר היתר בנייה שהוציאה הרשות המקומית. הקבלן יכול להציג בפני הקונה את היתר הבנייה. יש לשים לב לפרטים כמו גוש, חלקה, תת-חלקה ובניין כדי לוודא שההיתר הוצא לבניין שבו נרכשת הדירה (אפשר לברר פרטים אלה ברשות המקומית). אין לרכוש דירה בבניין שלגביו טרם הוצא היתר בנייה כחוק. בדקו אם למוכר יש אישור מראש מנציבות מס הכנסה ומס רכוש. בדקו גם שאין מניעה מצדם לרשום את דירתך על שמכם בלשכת רישום מקרקעין (בגלל חובות הקבלן).

 

זיכרון דברים וחוזה המכר
אל תחפזו לחתום על זיכרון דברים שאתם עלולים להצטער עליו לאחר מכן.
דעו כי בדרך כלל זיכרון דברים חתום דינו כחוזה לכל דבר. ביטולו על ידיכם עלול לעורר קשיים, כגון חובה לשלם לקבלן פיצויי הפרה.
זכרו! החתימה על זיכרון דברים קושרת אתכם מבחינה חוזית ומצמצמת את אפשרויות המיקוח שלכם בעניין תנאי החוזה.
אילו מסמכים מצורפים לחוזה המכר?
על פי חוק המכר (דירות), התשל"ג–1973 חובה על הקבלן לצרף לחוזה הרכישה את המסמכים הבאים:
מפרט טכני של הדירה, בהתאם לנוסח שבצו מכר דירות (טופס של מפרט), התשל"ד-1974 תוכנית הדירה.
תוכנית קומת הדירה, קומה טיפוסית, קומת עמודים/כניסה וקומת גג.
תוכנית המגרש כפי שנדרש בתוכנית הגשה לרשות המקומית.
הוראות תחזוקה למערכות ולחומרי הגימור בדירה.
לפני החתימה על החוזה
עיינו בבית (ולא במשרדי המוכר) בחוזה שעליו אתם אמורים לחתום. קבלו את חוות דעתם של אנשי מקצוע מטעמכם – עורך דין, מהנדס ואדריכל – לגבי כל הכתוב בחוזה. דרשו לקבל מן המוכר טופס מקוון מלא של המפרט הטכני. שמרו טופס זה בידיכם לצורך כל בעיה שעלולה לצוץ בעתיד. ודאו כי כל "הבטחה", "הסכמה" או "הבנה" ביניכם לבין הקבלן יופיעו בחוזה בכתב ובאופן ברור וחד-משמעי. יש להימנע ככל האפשר מסעיפים בחוזה המאפשרים לקבלן "לשנות", "לדחות" או "לקבוע" על דעת עצמו ובלא לקבל את הסכמתכם. בדקו כי הקבלן מילא במדויק את כל הפרטים במפרט הטכני.

זכרו! יקשה עליכם מאוד להוכיח ולתבוע דברים שנאמרו בעל פה, אם אינם מצוינים בכתב בחוזה.
נושאים לבדיקה מיוחדת בחוזה המכר
מחיר הדירה הנקוב בחוזה המכר חייב להיות סופי ולכלול גם את כל הסכומים הנלווים למחיר הדירה. לפיכך, בעת ניהול המשא ומתן עם המוכר לרכישת הדירה, ולפני חתימת החוזה, מומלץ לשים לב לכמה נושאים המוזכרים בחוזה. כך יימנעו "הפתעות" ולא תידרשו לתשלומים נוספים על מחיר הדירה.
בקשות לשינויים בדירה: דאגו כי בחוזה יהיה סעיף המאפשר לכם לבקש מן המוכר לבצע שינויים או תוספות בדירה. ודאו שהשינויים ייעשו באמצעות המוכר ובאחריותו ולא ישירות בידי קבלני המשנה. שימו לב כי כל בקשה מצדכם לשינויים או לתוספות בדירה תיעשה בכתב, בנספח לחוזה. במידת האפשר, דאגו שהבקשה תכלול מחירים, מועדי ביצוע ומשך האיחור במסירת הדירה, בגלל שינויים אלו (אם בכלל). בררו מראש עם המוכר אם תידרשו לשלם עמלה בעבור התקנת אביזרים שאתם תספקו. בררו את גובה העמלה ואת גובה הזיכוי שתקבלו בעבור האביזרים שעליהם ויתרתם.
חניה ומחסן: בדקו אם מחיר הדירה הנקוב בחוזה כולל את מחיר החניה והמחסן. בדקו אם נמכרת לכם חניה צמודה ו/או מקורה. בדקו אם הוצמד לדירה מחסן. ודאו את מיקום החניה ו/או המחסן שהובטחו לכם ודאגו שהוא יצוין בחוזה. אם מספר מקומות החניה והמחסנים תואם את מספר הדירות בבניין, ייתכן כי המוכר יחייב אתכם לרכוש מקום חניה ומחסן, כתנאי לקבלת המפתח. במקרה שמספר מקומות החניה ו/או המחסנים קטן ממספר הדירות, ייתכן כי הם יימכרו רק לחלק מן הדיירים.
דוד שמש: על פי תקנות התכנון והבנייה, כל מוכר המתקין מערכת חימום מים בבניין חייב לדאוג שזו תהיה מערכת סולרית מושלמת. ודאו כי המוכר התחייב במפרט הטכני להתקין מערכת מושלמת ולא רק הכנה למערכת סולרית.
פיתוח: "הוצאות פיתוח" הן מושג רחב מאוד ולא מוגדר היכול לכלול כביש, מדרכה, גינה, גדרות וכדומה. בדקו האם "הוצאות הפיתוח" נכללות במחיר הדירה ומה הן כוללות. אם הן אינן נכללות במחיר, ודאו מראש ובכתב מה יהיה הסכום המדויק שתידרשו לשלם בעבור פיתוח.
חיבור הבניין למערכות חשמל, מים, גז וטלפון: בדקו אם ההוצאות בעבור חיבורי הבניין וחיבורי הדירות למערכות חשמל, מים, גז וטלפון כלולות במחיר הדירה הנקוב בחוזה. עמדו על כך שפרט להוצאות בעבור חיבור דירתכם (דהיינו שעון מים, גז וחשמל) לא יחולו עליכם תשלומים בעבור חיבור הבניין לרשתות הכלליות.
גינון ורשת כבלים: בדקו אם המוכר התחייב במפרט לספק גינון וחיבור לכבלים מושלמים או רק הכנה להם. בדקו את תוכניות הגינה, שבילים, השקיה, צמחייה וכדומה.
מס ערך מוסף: בדקו אם התשלום בעבור מס ערך מוסף כלול במחיר הדירה או שמא תידרשו לשלמו נוסף על הסכום הנקוב בחוזה.
רכוש משותף: בדקו אילו חלקים הוצאו מן הרכוש המשותף והוצמדו לדירות בבניין. בדקו כיצד מוסדר נושא הרכוש המשותף – הכניסה לבניין, מחסנים, חניות, גישה לגג וגג – והאם המוכר שומר לעצמו זכויות על שטחים אלו.
לידיעתכם: למוכר (שאינו בעל דירה בבניין) או לכל גורם זר אחר אסור להחזיק בחלקים מן הרכוש המשותף בעת רישום הבית כבית משותף.
הערת אזהרה: עליכם לעמוד על כך שהמוכר לא יכלול בחוזה הוראה המונעת מכם לרשום הערת אזהרה וזאת אפילו אם ניתנת לכם בטוחה אחרת. הוראה כזו היא תנאי מקפח ובוטלה בידי בית המשפט העליון.
איחור במסירה: ודאו שבחוזה המכר יש תאריך מוגדר אחד למסירת הדירה. עליכם לדעת כי סעיף בחוזה המאפשר איחור של למעלה מחודשיים במסירת הדירה ללא סיבה מוצדקת הוא סעיף מקפח (לפי פסק דין אחר – שלושה חודשים). שימו לב אם בחוזה יש סעיפים המאפשרים למוכר למסור את הדירה באיחור של כמה חודשים, מסיבות שאינן תלויות בקבלן. אם כן, בדקו אם נקבע בחוזה פיצוי נאות לרוכש. פיצוי נאות יכול להיות ריבית והפרשי הצמדה על הסכומים שכבר שולמו למוכר, או לפחות שכר דירה ריאלי בעבור דירה דומה. אם המוכר איחר מעבר למצוין בחוזה, עליו לפצות את הרוכש בעבור כל חודשי האיחור כולל שלושת החודשים המותרים בהסכם.
קבלת הדירה: הימנעו מלחתום על סעיף הקובע כי עצם קבלת הדירה משמשת הוכחה כי הדירה במצב תקין ומושלם, ובהתאם למפרט.
רישום בטאבו: דרשו מן המוכר לציין בחוזה את התאריך שבו ישלים את רישום הבעלות על הדירה על שמכם במשרד רישום המקרקעין. ודאו שלא יוכללו בחוזה סעיפים מעורפלים בנושא זה, כגון רישום בטאבו במהלך שנה מרישום הבית כבית משותף, או במהלך שנה מגמר הפרצלציה. שימו לב אם ביצוע הרישום בטאבו כרוך בתשלום נוסף על מחיר הדירה הנקוב בחוזה.

 

ליווי משפטי בעת תהליך רכישת הדירה
רצוי לשכור את שירותיו של עורך דין מתחום הנדל"ן לצורך בדיקת כל פרטי הדירה ולצורך ניהול משא ומתן מול המוכר. רצוי לחתום על חוזה המכר בנוכחות עורך הדין שנשכר מטעמכם. זכרו להחתים את המוכר גם על העתק החוזה שנשאר ברשותכם.

שימו לב: המוכר שוכר עורך דין מטעמו אשר נותן לכם שירות בכל הנוגע לרישום הדירה בלבד. המוכר גובה מכם תשלום בעבור שכר טרחת עורך הדין. עורך דין זה אינו מייצג אתכם בכל הקשור לניהול המשא ומתן עם הקבלן.

זכרו! דיני החוזים הכלליים מניחים שאדם יודע ומבין על מה הוא חותם והחוזה מחייב אותו. קשה מאוד, ולעתים בלתי אפשרי, לבטל חוזה או תנאי בחוזה, בטענה של חוסר הבנה.

 

מהלך הבנייה
בעת הבנייה עקבו אחר קצב עבודתו של המוכר. במקרה של סטייה מן הקצב המובטח, שלחו למוכר מכתב התראה, אפשר גם באמצעות עורך דין. מומלץ לבדוק את הדירה לפחות פעם אחת בעת הבנייה על ידי מהנדס מומחה, רצוי לפני הריצוף. אל תנהלו משא ומתן עם קבלני משנה כדי שלא לאפשר לקבלן לחמוק מאחריותו.

הבטחות ההשקעה ותשלומים

הבטחת ההשקעה
עמדו על כך שכל הכספים שאתם משלמים על חשבון הדירה הנבנית, או העתידה להיבנות, יובטחו בהתאם להוראות חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), התשל"ה-1974. כמו כן חשוב לקרוא את תקנות המכר (דירות) הבטחת השקעות של רוכשי דירות) (סייג לתשלומים על חשבון מחיר הדירה), התשל"ה-1975. כדאי גם להתעדכן בתקנות המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) (הוכחה בדבר השלמת בנייתה של דירה), התשל"ז-1976.

בהתאם לחוק המכר נאסר על המוכר לקבל יותר מ-7% ממחיר הדירה אלא אם כן הבטיח את השקעתכם באחת הדרכים האלה:
מסר לכם ערבות בנקאית.
ביטח את עצמו בחברת ביטוח מוכרת לטובת רוכשי הדירות.
שעבד את הדירה, או חלק יחסי מהקרקע במשכנתא ראשונה.
רשם הערת אזהרה לפי הוראות לפי סעיף 126 לחוק מקרקעין.
העביר על שמכם את הבעלות או זכות אחרת בדירה או בחלק יחסי מהקרקע.
הבהרה: על סעיפים 3, 4 ו-5 יחולו תקנות המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), התשל"ה-1975 (סייג לתשלומים על חשבון מחיר הדירה), ולפיו שיעורי התשלומים יימסרו לפי שלבי הבנייה שבוצעו כמפורט בהמשך.
כדאי להתייעץ עם עורך דין מטעמכם בדבר הדרך המומלצת בעבורכם להבטחת ההשקעה, וכן כדי שיוודא כי הבטוחה שניתנה עומדת בדרישות החוק. במקרה שבו הבטוחה הניתנת היא ערבות בנקאית, יש לבדוק היטב לפני החתימה על החוזה, את נוסח הערבות הבנקאית, באופן שהערבות אכן תהיה חד-משמעית, ותבטיח היטב את זכויות רוכש הדירה ושמירת ערך כספו.

החוק קובע כי בהוצאות הכרוכות במתן הבטוחה יישא הקבלן. עם זאת, החוק מאפשר לקבוע בחוזה כי הקונה יישא בהוצאות הנוגעות לערבות הבנקאית או לפוליסת הביטוח. על כן שאלת ההוצאות היא נושא למשא ומתן חופשי ביניכם לבין הקבלן בטרם תחתמו על החוזה.
חובת דיווח של מוכר הדירה לממונה חוק המכר על הבטחת ההשקעה
בהתאם לתיקון מס' 4 לחוק שנכנס לתוקף באוקטובר 2008, בראשית חודש נובמבר 2008 חתם שר הבינוי והשיכון על תקנות המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) (דיווח לממונה), המסדירות את האופן שבו על המוכר לדווח לממונה על מכירת דירה.

על פי התקנות כל מוכר דירה חדשה – קבלן, יזם וכדומה – ימסור לממונה במשרד הבינוי והשיכון הצהרה על מכירת הדירה ועל סוג הבטוחה שניתנה לקונה לפי סעיף 2 לחוק: ערבות בנקאית, פוליסת ביטוח, שעבוד במשכנתא ראשונה, הערת אזהרה, רישום זכויות.

על ההצהרה להימסר לא יאוחר מ-40 ימים ממועד חתימת חוזה המכר.

טופס הצהרה על מכירת דירה
הבטחת שמירת ערך ההשקעה הכספית
חוק המכר מחייב להצמיד את הערבות הבנקאית או את פוליסת הביטוח שניתנה, בהתאם לשיטת ההצמדה שנקבעה בחוזה לגבי תשלום המחיר בגין הדירה. אם לא נקבעה שיטת הצמדה בחוזה, מחויב המוכר להצמיד את הערבות או הפוליסה למדד תשומות הבנייה.
תשלום לפי התקדמות הבנייה ברישום הערת אזהרה
לפי תקנה 1 בתקנות המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) (סייג לתשלומים על חשבון מחיר הדירה), התשל"ה-1975, אם הביטחונות שניתנו לכם אינם בצורת ערבות בנקאית או פוליסת ביטוח, הרי למרות מועדי התשלומים שנקבעו בהסכם הקנייה, יהיו מועדי התשלומים כפי שנקבעו בחוק, כמפורט להלן:
40% ממחיר הדירה: עם גמר תקרת קומת העמודים או גמר הרצפה של הקומה הראשונה. כשאין בבניין קומת עמודים, שיעור זה כולל את דמי הקדימה ששולמו בעת חתימת ההסכם.
20% ממחיר הדירה: עם גמר שלד הקומה שבה נבנית הדירה, לרבות מחיצות פנים ולמעט משקופים וצנרת מים וחשמל.
15% ממחיר הדירה: עם גמר טיח פנים או תחליף לטיח, כמתואר במפרט.
15% ממחיר הדירה: עם גמר טיח חוץ או ציפוי חוץ.
10% ממחיר הדירה: עם מסירת הדירה בהתאם לחוזה המכר.
זכרו! אי-קיום ההוראות הללו על ידי המוכר מהווה עברה פלילית. אם נפגעתם בעניין זה, אתם זכאים להגיש תלונה פלילית למשטרת ישראל.
תשלום בשוברים בלבד

על פי התיקון לחוק מאוקטובר 2008, בכל מקרה שבו הפרויקט נבנה במסגרת ליווי פיננסי של בנק, חלה חובה לבצע את כל התשלומים שאתם משלמים בעבור הדירה באמצעות פנקס שוברים בלבד. פנקס השוברים מופק על ידי הבנק המלווה את הפרויקט והוא מוסר אותו למוכר. יובהר כי מדובר בבנק המלווה את פרויקט הבנייה ולא בבנק למשכנתאות שממנו אתם לוקחים הלוואה לצורך מימון רכישת הדירה. המוכר חייב למסור לכם את הפנקס ולקבל באמצעותו בלבד את התשלומים עבור הדירה.

שימו לב! תשלומים בפרויקט בעבור ליווי פיננסי יש לבצע אך ורק באמצעות פנקס השוברים. זכותכם לפנות לבנק המלווה, אשר אופן ההתקשרות עמו חייב להופיע על גבי הפנקס, כדי לוודא כי אכן פרטי השובר תואמים את רישומי הבנק עצמו. מומלץ לבצע בדיקה זו טרם ביצוע התשלומים.

דרשו קבלה, בעבור כל תשלום, המפרטת את מלוא הסכום ששולם ואת פרטי התשלום.

 

הגשת תלונה לממונה על חוק המכר על מוכר דירה בגין אי-קבלת בטוחה

מתוקף חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), התשל"ה-1974 ומתוקף תקנות המכר (דירות)(הבטחת השקעות של רוכשי דירות)(דיווח לממונה), התשס"ט- 2008 הקים משרד הבינוי והשיכון מערך לקליטת תלונות על מוכרי דירות ולטיפול בהן.

משרד הבינוי והשיכון קורא לכל רוכש דירה הסבור שחלה עברה על החוק בעניינו להגיש תלונה לממונה.
נושאי התלונה
אי-דיווח לממונה על מכירת דירה.
מכירת דירה לקונה ללא יידוע בכתב של המוכר בדבר זכויותיו להבטחת הכספים ששילם.
אי-מסירת פנקס שוברים מן המוכר לקונה.
קבלת סכום העולה על 7% ממחיר הדירה בלי להבטיח את כספי הרוכש באחת מחמש דרכים המנויות בחוק.
אופן הגשת התלונה על מוכר דירה
את התלונה יש להגיש בטופס הגשת תלונה על מוכר דירה. הפנייה תועבר לעיון ולבדיקה מעמיקה על ידי האחראי מטעם הממונה לפניות ציבור. בתום הבדיקה ייקבע מהו הטיפול הראוי בתלונה: האם אכן יש צורך בהמשך הטיפול או שבשלב זה אין מקום לחשש מהפרת החוק. המתלונן יקבל עדכון על החלטת הוועדה במהלך שלושים יום ממועד פנייתו.

את הטופס יש לשלוח בדואר.

לכבוד
הממונה על חוק המכר
קריית הממשלה במזרח ירושלים,
ת"ד 18110
ירושלים, מיקוד 9118002

הגשת התלונה יכולה להיעשות בעילום שם. אם המתלונן בוחר לציין את פרטיו האישיים הממונה מחויב לשמור אותם בסודיות.

הבהרות
אין בטיפול בתלונה כדי למנוע מן המתלונן מלפנות לערכאות.
הפנייה לערכאות מחייבת הודעה מיידית לממונה חוק המכר.
הפנייה לערכאות משפטיות יכולה לגרום להפסקת הטיפול בתלונה זו על ידי הממונה.

 

קבלת הדירה

אל תחפזו לקבל את הדירה לידיכם. עמדו על כך שמסירת הדירה תיעשה בצורה מסודרת, לאחר מתן הודעה בזמן סביר מראש. רצוי לקבל את הַחֲזָקָה בדירה לאחר שטיפת הרצפה וניקוי הכלים הסניטריים על ידי המוכר , כדי שתוכלו לראות אם יש פגמים. הקפידו לערוך בדיקה יסודית של הדירה לפני קבלת הַחֲזָקָה על ידיכם או על ידי בא כוח מקצועי מטעמכם – רצוי מהנדס

דאגו לערוך פרוטוקול מסירה ברור ומפורט אשר יכלול את פירוט כל הליקויים שנמצאו בדירה (אם נמצאו) וכן כיצד ומתי יתוקנו

אם לאחר קבלת הדירה יימצאו ליקויים, פנו למוכר בכתב עם פירוט הליקויים

נהוג כי בתום שנת מגורים ראשונה המוכר מטפל בכל הליקויים למעט ליקויים שיש להסדירם בדחיפות. עם זאת, המוכר אחראי לליקויים עוד כמה שנים נוספות (ראו סעיף אחריות הקבלן). 

 

 

 

אחריות הקבלן

חשוב שתדעו שגם לאחר קבלת הדירה יש חוקים המגנים על זכויותיכם כלפי המוכר או כלפי חברת הבנייה.

אחריות הקבלן מתחלקת לשתי תקופות: תקופת הבדק ותקופת האחריות. תקופת האחריות מתחילה עם סיום תקופת הבדק ונמשכת שלוש שנים. תקופת הבדק מתחילה עם מסירת הַחֲזָקָה בדירה והיא נמשכת שנה עד שבע שנים על פי מהות הליקוי.

בתקופת הבדק חובה על המוכר לתקן את הליקוי אלא אם כן הוכיח שהליקוי נגרם באשמת בעל הדירה. לעומת זאת, בתקופת האחריות חובת ההוכחה חלה על רוכש הדירה – עליו להוכיח שהליקוי נובע מהתכנון, מהעבודה או מהחומרים.

לאחר תקופת הבדק ולאחר תקופת האחריות חלה אחריות המוכר על פי חוק המכר (דירות) רק במקרים האלה:
אי-יציבות בבניין או בבטיחותו, שמקורה בשלד הבניין או ביסודות.
התגלתה תקלה שלא הייתה אפשרות סבירה לגלות אותה בשנים הראשונות למגורים
אם רוכש הדירה הודיע על אי-התאמה למוכר כבר בשנים הראשונות לאחר קבלת הדירה, והליקוי לא תוקן.
אחריות הקבלן לדירות שנרכשו מיום 6.4.2011 ואילך
תקופות הבדק שנקבעו בתיקון לחוק משנת 2011 חלות על דירה שחוזה המכר לגביה נכרת מיום 6.4.2011 ואילך, אלא אם כן הסתיימה בנייתה לפני מועד זה.
תקופת הבדק על פי התיקון לחוק המכר (דירות) מהתשע"א-2011 היא כמפורט להלן:
ליקוי במוצרי מסגרות ונגרות, לרבות אלומיניום ופלסטיק – שנתיים.
ליקוי בריצוף וחיפוי פנים לרבות שקיעות ושחיקה – שנתיים.
כשל  בתפקוד ובעמידות של מכונות ודוודים – שלוש שנים.
ליקוי בפיתוח חצר, לרבות שקיעות, בין היתר של מרצפות בקומת קרקע, בחניות, במדרכות ובשבילים בשטח הבניין, וכן ליקויים במשטחים מחומרי גימור שונים – שלוש שנים; לעניין זה, "פיתוח חצר" – לרבות שבילים, משטחים, קירות, גדרות, רכיבים בנויים ומערכות, ובכלל זה מערכות מים, ביוב, ניקוז, חשמל, תאורה ותקשורת.
כשל בתפקוד ובעמידות של מרכיבי מערכות הבידוד התרמי – שלוש שנים.
כשל, לרבות נזילות, במערכות צנרת, לרבות מים, מערכת הסקה ומרזבים, דלוחין וביוב – ארבע שנים.
כשל באיטום המבנה, לרבות בחללים תת-קרקעיים, בקירות, בתקרות ובגגות, לרבות גגות קלים עם סיכוך – ארבע שנים.
סדקים ברוחב גדול מ-1.5 מ"מ ברכיבים לא נושאים – חמש שנים.
התנתקות, התקלפות או התפוררות של חיפויי חוץ – שבע שנים.
כל אי-התאמה אחרת שאינה אי-התאמה יסודית – שנה אחת.
לתשומת לבכם: כדי להסתמך על קיומו של ליקוי שאותו ניתן לגלות בעת העמדת הדירה לרשות הקונה יש להודיע עליו למוכר בתוך שנה ממועד העמדת הדירה לרשות הקונה.
אחריות הקבלן לדירות שנרכשו לפני יום 6.4.2011 או שבנייתן הסתיימה לפני יום זה, אף אם נמכרו לאחר מכן
תקופת הבדק לפי חוק המכר (דירות) מאוגוסט 1990 היא כמפורט להלן:
צנרת כולל מערכת הסקה ומרזבים – שנתיים.
חדירת רטיבות בגג, בקירות ובמקלט – שלוש שנים.
מכונות, מנועים ודודים – שלוש שנים.
קילוף חיפויים בחדרי מדרגות – שלוש שנים.
שקיעת מרצפות בקומת קרקע – שלוש שנים.
שקיעת מרצפות בחניות, במדרכות, בשבילים בשטח הבניין – שלוש שנים.
סדקים עוברים בקירות ובתקרות – חמש שנים.
קילופים ניכרים בחיפויים חיצוניים – שבע שנים.
כל אי-התאמה אחרת, שאינה אי-התאמה יסודית – שנה אחת

הגשת תלונה על קבלן

רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון מטפל בתלונות נגד קבלנים הרשומים בפנקס הקבלנים, בנושאים הנדסיים-טכניים כגון: ליקויי בנייה, רטיבות ואי-השלמת עבודות, במהלך תקופת הבדק לפי המפורט בתיקון מס' 3 לחוק המכר (דירות), או לפי תקופת הבדק הקבועה בהסכם המכר או בפסק דין חלוט. כמו כן הוא מטפל בתלונות העוסקות בהפרה מעשית של המוסכם בחוזה, כגון: איחור במסירת הדירה, אי-רישום בטאבו, אי-ביצוע המובטח במפרט הטכני.

הרשם אינו מטפל בסכסוכים ובתביעות כספיות בין רוכש הדירה לבין הקבלן.

מסגרת הטיפול בתלונה היא לפי חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות התשכ"ט-1969 ולפי תקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (ערעור מהימנות והתנהגות בניגוד למקובל), התשמ"ט-1989

לפרטים נוספים והגשת תלונה על קבלן

 הגשת תלונה על קבלן

רשם הקבלנים מטפל בתלונות שמגיש הציבור מתוקף חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות התשכ"ט-1969 ומתוקף תקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (ערעור מהימנות והתנהגות בניגוד למקובל), התשמ"ט-1988.
הנושאים להגשת תלונה
הבהרות
אופן הגשת התלונה

הנושאים להגשת תלונה
רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון מטפל בתלונות על קבלנים רשומים בנושאים הנדסיים טכניים או בנושאים של הפרת החוזה:
תלונות שהוגשו במהלך תקופת הבדק בגין עבודות לקויות שביצע הקבלן הרשום לפי המפורט בתיקון 3 לחוק המכר (דירות), או לפי תקופת הבדק הקבועה בהסכם המכר או בפסק דין חלוט שלפיו הקבלן עבר על הנוהג המקובל.
תלונות שנושאן הפרה מעשית של המוסכם בחוזה בין הקבלן לבין מקבל שירותי הבנייה, כגון: איחור במסירת הדירה, אי-רישום בטאבו או אי-ביצוע המובטח במפרט הטכני.


הבהרות
הטיפול בתלונה לא יחרוג מן הנושאים המועלים בה וממסגרת החוק והתקנות.
הטיפול בתלונה נעשה במישור המשמעתי, בהתאם להתנהגות המקובלת כפי שנקבעה בתקנות.
אין לראות בטיפול בתלונה הליך של בוררות והרשם אינו מכריע במחלוקות בין צדדים לחוזה, לרבות בין דיירים לקבלנים.
הטיפול בתלונה אינו נועד להביא לפתרון סכסוכים בין הקבלנים לבין בעלי הנכס.
הרשם אינו מטפל במחלוקות כספיות בין בעלי הנכס לבין הקבלן.
הרשם אינו מטפל בתלונות בגינן הוגשו תביעות אשר נידונות בבתי המשפט.


אופן הגשת התלונה
יש להגיש תלונה אך ורק לאחר פנייה בכתב אל הקבלן בנושא התלונה.
תלונה ביחס לדירה תוגש אך ורק על ידי בעל הנכס.
תלונה ביחס לרכוש המשותף תוגש אך ורק על ידי ועד הבית שנבחר לתפקיד בהתאם לתקנון הבית המשותף.
יש לצרף כל מידע הקשור לנושא התלונה או המוכיח את נכונותה, למשל: חוות דעת מהנדס, פסק דין העתק חוזה, העתק מפרט טכני, העתק תוכנית בנייה, העתקים מן ההתכתבות בנושא התלונה בין המתלונן לבין הקבלן.
נא למלא את כל הפרטים על גבי טופסי התלונה בכתב יד ברור וקריא.
יש לשלוח למשרדנו בדואר רשום את טופס התלונה לכתובת: משרד הבינוי והשיכון, רשם הקבלנים, ת"ד 18110, ירושלים 9118002; רצוי שיישאר בידיכם צילום התלונה.קבלן
המלצה: כדאי להסתייע בניסוח התלונה בבעל מקצוע מתאים: באיש הנדסה בעניין תלונות טכנולוגיות ובמומחה למשפט בעניין הפרת הסכם.

 

טופס תלונה על קבלן 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
בניית אתר חינם